Watersnoodwoning Heiningen-Moerdijk

mw. Koosje Koetsenruijter – Lambrechts

Op 1 februari 2018 was mw. Koosje Koetsenruijter – Lambrechts  ( 98 jaar ) aanwezig bij de herdenking van haar twee verdronken kinderen, die in de vroege ochtend op zondag 1 februari 1953 jammerlijk verdronken. 65 jaar na deze verschrikkelijke ochtend vertelt zij, helder van geest , opnieuw haar verhaal bij tv opnames en aan de plaatselijke en regionale pers in de Watersnoodwoning aan de Veluwestraat 2 in Heijningen. Hoe kon dit gebeuren?

 

Na het koe melken op die ochtend was zij samen met haar echtgenoot vanaf hun boerderij aan de Slobbegorsedijk in Heijningen met de auto weggereden om de vroegmis van zeven uur in de katholieke kerk in Fijnaart bij te wonen. Het stormde en regende best hard en dat was ook goed te horen op de bovenzaal van meisjes- en jongensschool aan de Molenstraat, waar de ochtendmis plaats vond. Immers de nieuwe kerk was nog niet gereed voor de eredienst.

Toen zij na de mis terug naar hun boerderij reden kwam het wassende water, dat door de openingen in de Slobbegorsedijk kwam, al over de Oude Heijningsedijk. Pal voor hun boerderij aan de Slobbegorsedijk breekt opnieuw de dijk door. De Elisbethpolder loopt snel vol. Het is onmogelijk om nog bij de boerderij te komen. Toch probeert haar man Leen op zondag 1 februari 1953 nog twee keer zijn boerderij te bereiken. Helaas tevergeefs. Een dag later, op maandag toen er weinig wind was, heeft hij het dak van hun huis weten te bereiken en gaat naar binnen waar hij in de benedenkamer de twee bedjes ziet drijven op het water….. Helaas hebben zij De Ramp niet overleefd. Een onbeschrijfelijk verdriet moet hem toen ten deel zijn gevallen. Pietje van 3 en Cia van 1,5 jaar zijn niet meer. Nog steeds heeft Koosje het er moeilijk mee ondanks haar hoge leeftijd. Ze laat een foto aan de cameraman zien waarop haar twee kinderen in een kistje liggen. Een dierbaar kleinood als herinnering aan een bijzonder zwarte dag in haar leven……